tirsdag den 7. oktober 2014

Nu starter forhandlingerne om verdens natur

Med ordene ”Life on earth will depend on what we decide on here at COP 12” gav Indien stafetten fra COP 11, der blev holdt i 2012, videre til Sydkorea, værtsnationen for denne udgave partsmødet under FN’s biodiversitetskonvention.

Bevaring og bæredygtig brug af den biologiske mangfoldighed er en vigtig agenda i det 21. århundrede, og det er derfor vigtigt, at parterne ved COP 12 adresserer gabet mellem de ressourcer, der i dag anvendes til bevaring af biodiversitet, og så det faktiske behov, lød det videre fra Indiens Miljøminister.

Han talte også for, at parterne denne gang vedtager endelige mål for mobilisering af de ressourcer, der skal til for at implementere de 20 Aichi-mål i den globale strategi for biodiversitet 2011-2020. Målene har til formål at stoppe nedgangen i biologisk mangfoldighed senest i 2020.

COP 12 afholdes på et kritisk tidspunkt, midt i perioden for udmøntning af de 20 globale mål. Sydkoreas miljøminister tog værtskabet på sig med en udtrykt forhåbning om, at mødet vil tjene til udveksling af viden om, hvad landende hver især kan gøre for at styrke implementeringen af biodiversitetsmålene. Sydkorea har som værtsnation lagt op til, at COP 12 beslutter den såkaldte Pyeongchang Roadmap. En plan, der skal indeholde anbefalinger til, hvordan parterne kan øge indsatsen for verdens biodiversitet, og som skal indeholde mål for ressourcemobiliseringen.

Det var også i dag, at rapporten Global Biodiversity Outlook 4 officielt blev offentliggjort. Den indeholder en status over fremdriften i udmøntningen af de 20 mål. Et klart budskab er, at selv om der er sket fremskridt på en række områder, så er indsatsen fortsat utilstrækkelig til at standse tabet af biodiversitet i 2020. En af de positive meldinger er, at det ser ud til, at man når målet om at sikre beskyttelse af 17 procent af de værdifulde naturområder på land senest i 2020. Især udviklingslandende går foran i udpegningen af store, værdifulde naturområder og følger op med passende forvaltning.

Modsat gælder for den marine biodiversitet, hvor landende er langt fra at følge op med de nødvendige indsatser. Omtrent 30 procent af verdens fiskebestande overudnyttes og det kun går langsomt fremad med at udpege beskyttede, marine områder og sikre dem en bæredygtig forvaltning.

I betragtning af, hvor vigtige naturressourcerne er for folks velfærd verden over, og især blandt fattige mennesker, er det med rette, at COP 12 bærer titlen ”Biodiversitet for bæredygtig udvikling”. Titlen skal sende et klart signal om, at biodiversitet spiller en central rolle i at bekæmpe eksempelvis fattigdom og sult og imødegå klimaforandringerne. Et vigtigt tema ved konferencen er derfor også at sende en stærk besked til FN’s proces om udvikling af universale mål for bæredygtig udvikling og goderne ved at bevare biodiversiteten og sikre en bæredygtig udnyttelse af naturens ressourcer. Sydkorea har derfor lagt op til, at de mange miljøministre, der ankommer i næste uge, skal vedtage den såkaldte Gangwon Deklaration om biodiversitet.

Der er lagt op til forhandlinger om vigtige spørgsmål, og det bliver derfor interessant at følge, hvad parterne kan nå til enighed om i løbet af de næste uger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar